Skip to content

Toepassingen in de zorgsector

Valpreventie

Met looprouteverlichting gaat automatisch verlichting aan bij het uit bed stappen als het donker is.

Verlichting, verwarming, zonwering en gordijnen

Deze functies kunnen met domotica automatisch gestuurd worden, bijvoorbeeld:
Geen verwarming wanneer de ramen niet zijn gesloten

Personenalarm

Een eenvoudig personenalarmen bestaat uit een zendertje en een ontvanger. Alleen in de directe omgeving wordt dan het alarm kenbaar gemaakt. Een uitgebreider personenalarm kan het alarmsignaal doorschakelen naar bijvoorbeeld een centrale. Het zendertje wordt om de nek of om de pols gedragen en op het moment dat er hulp nodig is, kan contact gelegd worden met de centrale via de zender.
Met een nog uitgebreider personenalarm kan via breedbandinternet een tweeweg beeld- en geluidsverbinding tot stand komen, zodat men elkaar ook kan zien.

Dwaaldetectie

Via zenders en ontvangers kan nagegaan worden waar iemand zich bevindt. Dit kan via GPS buitenshuis, bakensystemen voor binnenshuis en antennes in deuren en buitenruimte. Ook bestaan er systemen die alarm slaan als iemand een ruimte of een gebied verlaat met behulp van radiografische sensoren.
Alarmcontacten vast in het bed ingebouwd die signaleren wanneer er iemand uit bed is gestapt.

Dynamische verlichting

Daglicht, waarvan de kleurtemperatuur en de helderheid continu variƫren, is van grote invloed op de stemming, emoties en het gevoel van welzijn. De toepassing van daglichtsimulatie kan een positieve bijdrage leveren aan activiteit (helder daglicht) of het gevoel van welbehagen (warmwit licht).

Telemedicine

Telemedicine is het op afstand verlenen van zorgdiensten door gebruik te maken van informatie- en communicatietechnologie (ICT). Het kan ingezet worden voor preventie, telediagnose, behandeling en telethuiszorg. De suikerwaarde van diabetici kan bijvoorbeeld gecontroleerd worden, of het hartritme van hartpatiƫnten.